Bemutatkozás

Szén Molnár Tamás

építész tervezőművész

Fiatal korom óta alkotok, számos művészeti tevékenységben vettem részt az egyedi bukósisakok festésétől a színházi látványon, az animációkon át a filmezésig. Éveken át szaxofonoztam számos budapesti zenekarban, majd 7 évet a Quimby együttesben, több mint 20 lemezen közreműködtem és több mint 500 koncerten játszottam. A zenélés mellett egyedi bútorokat készítettem. 2000-től már csak belsőépítészeti tervezéssel foglalkozom. 2006 óta stúdióvá bővültünk. A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) építész-tervezőművész szakán, belsőépítész szakirányon végeztem.

„Egy ház sokkal több mint egyszerű menedékhely, érzelmi és spirituális töltést is kell adnia.” 

John Saladino

Belsőépítészként az épített környezet humán kérdései foglalkoztatnak: Milyen hatással vannak ránk a terek, a fény, a színek, a tárgyak? Milyen interakcióba lépünk velük? Hogyan alakítják életterünket, s ezen keresztül életminőségünket, mentális közérzetünket?

Gyermekkoromban azt figyeltem, hogy mitől érzem jól magam egy adott térben. Később már az foglalkoztatott, hogyan befolyásolja a környezet a társas együttlétet.

Miért van az, hogy egy adott étteremben órákig jó egy sör mellett üldögélni, miközben egy másik helyről inkább elmenekülünk?

A környezet és a benne lévő emberek igényei iránti érzékenység mellett fontos számomra az elmúlt évek alatt megszerzett tárgyi tudás és tapasztalat. Mindez együtt teszi lehetővé, hogy a hozzám fordulók álmai – ragaszkodva a szakmai és gazdaságossági alapokhoz, de szellemi értékkel gazdagítva – valósággá válhassanak.

A tervezési feladatok a magánmegrendelésektől a kifejezetten üzleti célú beruházásokig sokfélék, olykor a marketing nyelvét kell lefordítani az építészetére. Mindehhez széleskörű felkészültség szükséges: a megrendelői igények helyes feltérképezésén túl fontos a hagyományok ismerete, a pszichológia, a kézműves és a high-tech technológiák, az építészeti, akusztikai, grafikai, gazdasági, logisztikai, marketing és branding ismeretek. Naprakésznek kell lenni az aktuális design irányzatok, a felhasználandó anyagok és a társművészetek terén. Gyakran a projektmenedzsment is a belsőépítészre hárul.

Tapasztalataim szerint, a belsőépítész hangolja finomra a házat, sokszor ő fogja össze a társtervezők, kivitelezők, társművészek munkáját. A tervezés döntések sorozata, összetett problémamegoldás: az igények, a funkcionalitás, az esztétika és a rendelkezésre álló anyagi források összehangolása.

A jó döntéshez pedig a megfelelő szempontok figyelembevétele vezet.

A tervezői és kivitelezői jártasság, színesítve a belsőépítészeten kívüli, de a kreatív szemlélethez szorosan kapcsolódó területek tapasztalatával segít hozzá, hogy munkám során magas szinten vehessek részt az egyedi, de időtálló értékek teremtésében és megőrzésében.

HÍREK

Legfrissebb cikkeink egy helyen

Tovább a hírekhez
KAPCSOLAT

Velünk dolgozna? Lépjen kapcsolatba velünk!

Tovább a kapcsolathoz