Családi ház a Svábhegyen

2022 | Budapest | 430 m²
Belsőépítészek: Soós Krisztina, Szén Molnár Tamás
Fotó: Gosztom Gergő, Fotó stylist: Borbényi Barbara

Eredetileg sötét, labirintus szerű terekből állt a ház, amit látva egyértelmű volt a számunkra, hogy világos és tiszta tereket fogunk tervezni.
Megismertük ügyfelünk életmódját, és megbeszéltük, hogy melyek azok a részletek, amelyeket szeretnek a régi lakásukban, mi az, amin mindenképpen változtatni szeretnének.
A megbízónk számára fontos volt, hogy a most még kis gyerekeik egy szinten kapjanak szobát a szülői lakosztállyal, de a későbbiekben megoldható legyen, hogy a gyerekek önálló szobákat kapjanak és a szülők egy másik szintre költözhessenek. Ezért úgy terveztünk bizonyos bútorokat, mint pl. gardrób vagy a háló, hogy könnyen átalakíthatók legyenek új funkciójú helyiségekké, a berendezés mobilizálható legyen..
Ahhoz, hogy az épület világosabbá váljon, jelentősen hozzá kellett nyúlnunk építészetileg is: áttörtük a két szint közötti födémet középen impozáns átriumot létrehozva, melybe egyedileg összeállított lámpaegyüttest függesztettünk.

A nappali és a kert kapcsolódását nagy üvegfelülettel oldottuk meg, szinte egy teret alkotnak.

A ház közepére helyezett konyha tágasságát a természetes fény és közvetlen kertkapcsolat erősíti. A bárpult lehetőséget teremt egy gyors reggelire, vagy családi beszélgetésekre. A száradó edényeknek fülkét süllyesztettünk a falba, hogy ne legyenek elől.

A fürdőben a mosdó és tükör a zuhanyfülke falát alkotó üvegfalon helyezkedik el, megőrizve a fürdő terét és tágasságát.

Az üvegezett gardrób ügyfelünk igénye volt, hogy csukott ajtóknál is könnyen áttekinthető legyen, valamint a ruhákat led világítás világítja meg. A sminkasztal természetes fényt is kap, hogy a lehető legideálisabb fényben lehessen szépítkezni.
A gyerekszobában az emeletes ágyból adódott e lehetőség: felülre játszóvárat építettünk, amely a ruhásszekrényt is magába foglalja.