Pasaréti bauhaus lakás újragondolva

2021 | Budapest | 140 m²
Belsőépítészek: Rudinszky Bernadett, Szén Molnár Tamás
Fotó: Gosztom Gergő, Stylist: Borbényi Barbara

Pasarét egyik legrégebbi Bauhaus épületében tervezhettünk otthont. A belsőépítészeti kialakítás során fontos szempont volt, hogy modern eszközökkel reflektáljunk az épület történeti értékeire. A lekerekített sarkok és kerek ablakok, mint jellegzetes stílusjegyek az általunk tervezett bútorokon, dekorelemeken, valamint a világítótesteken is visszaköszönnek. Megrendelőink nyitottságának, aktív hozzáállásának, és kifinomult ízlésének köszönhetően olyan személyre szabott belső tereket hozhattunk létre, melyek tökéletesen illeszkednek igényeikhez, életstílusukhoz. A családdal régóta ismerjük egymást, és egy korábbi, sikeres együttműködésnek köszönhetően a design tekintetében teljeskörű bizalmat szavaztak nekünk. Ráadásul, mivel hosszú ideje itt élnek már, pontosan meg tudták fogalmazni a lakással szembeni funkcionális és esztétikai igényeiket.

A kivitelezés során rengeteg apró részletet finomítottunk; az egyedileg összeállított padló mozaiktól kezdve, a falon lévő festményeken és a szigetelőanyagból specifikusan tervezett és gyártott falburkolaton át egészen a különleges formavilágú fürdőszobai tükrökig. A műalkotásokat a megrendelővel együtt válogattunk ki a festőművész műtermében. A falburkolatnak akusztikai szerepe is van az adott térben. A bútorok tetejére kerülő márványlap is szorosan együttműködve, az ügyféllel közösen került kiválasztásra. A cél egy olyan belsőépítészeti formavilág megvalósítása volt, ami tükrözi a XX. század legnagyobb hatású alkotóműhelyének szellemiségét. A Bauhaus jegyek közé sorolható letisztult, geometrikus vonalak és a karakteres színek a lakás egészében dominálnak. Ennek egyik szemléletes példája a több helyen megtalálható átlós borda elem, mely a burkolatokon és a bútorokon – a TV mögötti falon, a kanapé mögötti paliszander frontján és a hálószobába egyedileg gyártott, falmenti szekrényen – egyaránt visszaköszön.

Különösen nagy figyelmet fordítottunk az étkező kialakítására, hiszen mai rohanó világunkban ez a családi élet egyik legmeghatározóbb színtere. Ahol lehetett, a multifunkcionalitásra, az alkalmazhatóságra és a letisztult esztétikumra törekedtünk, így például az étkezőben található íves paliszander konyhaszekrény egy tálalót, egy kamrát, sőt egy belső rejtett munkapultot is magában foglal. A konyhapult az átlagosnál mélyebb kialakítású lett, hogy a pultba süllyesztett, rozsdamentes hátsó elembe könnyedén elrejthetők legyenek az olyan eszközök, kiegészítők, mint a csepegtető, az evőeszköz szárító, az elektromos dugaljak, a pohár melegentartó vagy a fűszeres üvegcsék. A konyha és az étkező rész közé pedig smart térelválasztó fólia került, hogy a konyhapulton lévő rendetlenség akár egyetlen gombnyomással eltüntethető legyen a szem elől. Terveink, illetve a megrendelővel való kreatív kooperáció segítségével egy klasszikus modern stílusú, jól megkomponált családi otthon született.