Skip to main content

„Egy ház sokkal több mint egyszerű menedékhely, érzelmi és spirituális töltést is kell adnia.”

JOHN SALADINO

SZÉN MOLNÁR TAMÁS

okl. építész tervezőművész

Fiatal korom óta alkotok, számos művészeti tevékenységben vettem részt a kortárs képzőművészeti projektektől a színházi látványon, a 3D animációkon át a filmezésig. Éveken át szaxofonoztam számos budapesti zenekarban, majd 7 évet a Quimby együttesben, több mint 20 lemezen közreműködtem és több mint 500 koncerten játszottam. A zenélés mellett egyedi bútorokat is készítettem. 2000-től már csak belsőépítészeti tervezéssel foglalkozom. 2006 óta stúdióvá bővültünk.

A Soproni Egyetemen építész-tervezőművészként, belsőépítész szakirányon végeztem. Ugyanitt 2019-től 2023-ig tanítottam belsőépítészeti tervezést, kreatív tervezést és digitális kommunikációt.

Belsőépítészként az épített környezet humán kérdései foglalkoztatnak: Milyen hatással vannak ránk a terek, a fény, a színek, a tárgyak? Milyen interakcióba lépünk velük? Hogyan alakítják életterünket, s ezen keresztül életminőségünket, mentális közérzetünket? Gyermekkoromban azt figyeltem, hogy mitől érzem jól magam egy adott térben. Később már az foglalkoztatott, hogyan befolyásolja a környezet a társas együttlétet.

Miért van az, hogy egy adott étteremben órákig jó egy sör mellett üldögélni, miközben egy másik helyről inkább elmenekülünk?

A környezet és a benne lévő emberek igényei iránti érzékenység mellett fontos számomra az elmúlt évek alatt megszerzett tárgyi tudás és tapasztalat. Mindez együtt teszi lehetővé, hogy a hozzám fordulók álmai – ragaszkodva a szakmai és gazdaságossági alapokhoz, de szellemi értékkel gazdagítva – valósággá válhassanak. A tervezési feladatok a magánmegrendelésektől a kifejezetten üzleti célú beruházásokig sokfélék, olykor a marketing nyelvét kell lefordítani az építészetére.

Mindehhez széleskörű felkészültség szükséges: a megrendelői igények helyes feltérképezésén túl fontos a hagyományok ismerete, a pszichológia, a kézműves és a high-tech technológiák, az építészeti, akusztikai, grafikai, gazdasági, logisztikai, marketing és branding ismeretek.Naprakésznek kell lenni az aktuális design irányzatok, a felhasználandó anyagok és a társművészetek terén. Gyakran a projektmenedzsment is a belsőépítészre hárul. Tapasztalataim szerint, a belsőépítész hangolja finomra a házat, ő fogja össze az építész, társtervezők, kivitelezők, társművészek munkáját.

A tervezés döntések sorozata, összetett problémamegoldás: az igények, a funkcionalitás, az esztétika és a rendelkezésre álló anyagi források összehangolása.

A jó döntéshez pedig a megfelelő szempontok figyelembevétele vezet. A tervezői és kivitelezői jártasság, színesítve a belsőépítészeten kívüli, de a kreatív szemlélethez szorosan kapcsolódó területek tapasztalatával segít hozzá, hogy munkám során magas szinten vehessek részt az egyedi, de időtálló értékek teremtésében és megőrzésében.